Ce este artrita – cauze si simptome

Artrita este comună; de fapt, aproximativ 1 din 4 adulți din SUA au artrită. Unele comportamente și caracteristici, numite factori de risc, cresc probabilitatea unui adult de a obține unele tipuri de artrită sau de a o agrava. Puteți controla unii factori de risc, iar alții nu puteți. Puteți reduce riscul de a obține artrita sau de a face artrita mai rău prin schimbarea factorilor de risc pe care îi puteți controla.

Artrita este o tulburare comună care afectează articulațiile. Poate provoca durere și inflamație, ceea ce face dificilă mișcarea sau menținerea activă. Există multe tipuri de artrită. Fiecare formă provoacă simptome diferite. În timp ce artrita afectează de obicei adulții mai în vârstă, se poate dezvolta la bărbați, femei.

Factori De Risc Pe Care Îi Puteți Controla

Articulațiile sunt amortizate și susținute de țesuturi moi care împiedică oasele să se frece una de cealaltă. Un țesut conjunctiv numit cartilaj articular joacă un rol cheie. Vă ajută articulațiile să se miște lin, fără frecare sau durere.

Unele articulații au o membrană sinovială, un buzunar căptușit de lichid care lubrifiază articulațiile. Multe articulații, cum ar fi genunchii, sunt susținute de tendoane și ligamente. Tendoanele conectează mușchii la artrita oase, în timp ce ligamentele conectează oasele la alte oase.

Artrita înseamnă inflamație articulară, dar termenul este folosit pentru a descrie aproximativ 200 de afecțiuni care afectează articulațiile, țesuturile care înconjoară articulația și alte țesuturi conjunctive. Este o afecțiune reumatică.

Excesul de greutate și obezitatea

Persoanele supraponderale sau obeze sunt mai predispuse la osteoartrita genunchiului decât persoanele care nu sunt supraponderale. Excesul de greutate poate, de asemenea, agrava osteoartrita genunchiului. Greutatea suplimentară pune mai mult stres pe articulații, în special articulațiile purtătoare de greutate, cum ar fi șoldurile și genunchii.

  • Ce puteți face: mențineți o greutate sănătoasă. Alimentația sănătoasă și activitatea fizică vă pot ajuta să pierdeți în greutate și să rămâneți la o greutate sănătoasă. Aflați cum puteți mânca exerciții sănătoase și în siguranță cu artrită.

Infecție

Mulți agenți microbieni, cum ar fi bacteriile și virușii, pot infecta articulațiile și pot provoca dezvoltarea unor tipuri de artrită.

  • Ce puteți face: Consultați-vă imediat medicul dacă articulațiile sunt umflate, calde sau roșii. Ar putea fi o infecție.

Leziuni Articulare

Leziunile articulare sau suprasolicitarea, cum ar fi îndoirea genunchiului și stresul repetitiv, pot deteriora o articulație și pot contribui la dezvoltarea osteoartritei în acea articulație.

  • Ce puteți face: Protejați-vă articulațiile de leziuni făcând exerciții speciale pentru acele articulații.

Ce cauzează artrita?

Diferitele tipuri de artrită au cauze diferite. De exemplu, gută este rezultatul prea mult acid uric în corpul dumneavoastră. Dar pentru alte tipuri de artrită, cauza exactă nu este cunoscută.

Cele mai multe tipuri de artrita sunt legate de o combinație de factori, dar unele nu au nici o cauză evidentă și par a fi imprevizibile în apariția lor.

Unii oameni pot fi genetic mai susceptibili de a dezvolta anumite afecțiuni artritice. Factori suplimentari, cum ar fi leziunile anterioare, infecția, fumatul și ocupațiile solicitante fizic, pot interacționa cu genele pentru a crește și mai mult riscul de artrită.

Dieta și nutriția pot juca un rol în gestionarea artritei și a riscului de artrită, deși alimentele specifice, sensibilitățile alimentare sau intoleranțele nu sunt cunoscute pentru a provoca artrita.

Alimentele care cresc inflamația, în special alimentele de origine animală și dietele bogate în zahăr rafinat, pot agrava simptomele, la fel ca și consumul de alimente care provoacă un răspuns al sistemului imunitar.

Guta este un tip de artrită care este strâns legată de dietă, deoarece este cauzată de niveluri ridicate de acid uric, care poate fi rezultatul unei diete bogate în purine.

Dietele care conțin alimente bogate în purină, cum ar fi fructele de mare, vinul roșu și carnea, pot declanșa o apariție a gutei. Legumele și alte alimente vegetale care conțin niveluri ridicate de purine nu par să exacerbeze simptomele gutei.

Puteți dezvolta artrită dacă:

  • Aveți un istoric familial de artrită.
  • Aveți un loc de muncă sau jucați un sport care vă pune stres repetat pe articulații.
  • Au anumite boli autoimune sau infecții virale.

Care sunt simptomele artritei?

Diferitele tipuri de artrită au simptome diferite. Ele pot fi ușoare la unii oameni și severe la alții. Disconfortul articular ar putea veni și pleca sau ar putea rămâne constant.

Inflamația este o parte normală a procesului de vindecare a organismului. Inflamația tinde să apară ca o apărare împotriva virușilor și bacteriilor sau ca răspuns la leziuni precum arsurile. Cu toate acestea, cu artrita inflamatorie, Inflamația apare la oameni fără un motiv aparent.

Artrita inflamatorie se caracterizează prin inflamație dăunătoare care nu apare ca o reacție normală la leziuni sau infecții. Acest tip de inflamație este nefolositor și, în schimb, provoacă leziuni la nivelul articulațiilor afectate, ducând la durere, rigiditate și umflături.

Durerile de spate pot apărea din mușchi, discuri, nervi, ligamente, oase sau articulații. Durerile de spate pot rezulta din probleme cu organele din interiorul corpului. Poate fi, de asemenea, un rezultat al durerii menționate, de exemplu, atunci când o problemă în altă parte a corpului duce la durere în spate.

Simptomele comune includ:

  • Durere.
  • Roșeață.
  • Rigiditate.
  • Umflarea.
  • Tandrețe.
  • Căldură.